Voalul de mireasa. Voalul miresei este un semn al puritatii si al credintelor religioase ale miresei. Insa pana sa ajunga la acest simbolism, voalul miresei a trecut prin perioade „grele”. A existat o vreme in trecut cand voalul miresei era facut doar pentru a ascunde fata acestei de privirile indiscrete ale mirelui. Era cazul doar in cadrul nuntilor aranjate, cand mirele trebuia tinut sa nu fuga de la nunta doar pentruc a mireasa nu era pe gustul lui.
In folcorul roman, voalul miresei avea ca unica destinatie sa indeparteze fortele raului de femeie. Ideea era ca fortele raului sa nu le recunoasca pe mirese. Au fost insa si perioade in care voalul miresei a fost considerat doar un accesoriu de umplutura, aruncat aiurea pe corpul miresei. Uneori, hainele aveau stilizate flacari stralucitoare pentru a alunga spiritele rele.
Casele spiritelor. In Thailanda, proprietarii de case si birouri au propriile case ale spiritelor in gradina sau in spatele locuintelor. Casele in miniatura nu reflecta nicidecum casa originala, fiind doar niste „punti” in forma de casuta pentru spiritele care vor sa-si faca propria casa. Casele spiritelor sunt special confectionate si colorate pentru a le atrage si a feri casa reala de fortele raului si de probleme. In casele spiritelor se aduc ofrande de tot felul, mancare, bautura, diverse statuete, tocmai pentru ca spiritele sa se indure si sa pazeasca casa sau cladirea de birouri.
Eclipsele.
In Nigeria, eclipsa nu e decat o materializare a furiei Fortei Divine impotriva unei natiuni pacatoase. Superstitia a intrecut orice limite in 2001, cand, in timpul eclipsei, musulmanii au atacat crestinii. Asa de puternice sunt aceste credinte ca autoritatile si guvernul au organizat campanii speciale de informare in 2006, cand a fost alta eclipsa, pentru a educa oamenii din Nigeria in privinta motivelor stiintifice care se afla in spatele producerii uneor eclipse totale sau partiale. Mai sunt si alte superstitii care au legatura cu eclipsele lunare si solare. In India se crede ca toata mancarea ramasa neconsumata pe timpul eclipsei trebuie aruncata pentru ca nu mai e sigura pentru a fi consumata. Superstitiile antice le includ si pe cele ale vikingilor, care credeau ca doi lupi uriasi tot alergau dupa Soare si Luna si le prind chiar atunci cand e eclipsa…
In China Antica, cand aveau loc eclipsele totale de Soare se credea ca un dragon a mancat si a inghitit Soarele in totalitate. De aceea, chinezii si vikingii faceau cat de mult zgomot puteau pentru a speria lupii si dragonii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu