Botezul este primul mare eveniment din viata celui mic, eveniment care este stabilit de catre parinti. De la alegera nasilor, la alegerea bisericii in care va avea loc botezul, cat si alegerea localului pentru petrecerea de dupa evenimentul religios.
In mod normal, nasii se aleg dintre prietenii cei mai apropiati, prieteni cunoscuti ca fiind oameni de casa, oameni care iubesc copii. Exista o regula nescrisa pe care multi dintre proaspetii parinti o respecta, aceea ca nasii sa aiba si ei macar un copil.
Nasii au un rol mai mult decat important
Nasii trebuie sa fie ambii de aceeasi religie ca si religia in care se va boteza copilul. Totusi, in functie de preot, unii mai fac si concesii, dar nu se va accepta niciodata ca cel mic sa fie botezat ortodox si ambii nasi sa fie de o religie diferita.
Nasii sunt cei care vor veni cu lumanarile, care vor oferi imbracamintea cu care va fi imbracat copilul, tot nasii sunt cei care vor cumpara si trusou botez, care va include in mod obligatoriu un prosop, o fasa si o panza pentru copil, cat si un sapun si o sticluta pentru mir.
Nasa este cea care va saruta pe frunte copilul imediat dupa ce parintele a incheiat botezul, ca semn al iubirii nemarginite pentru cel mic.
Traditii din timpul botezului si dupa
La catolici, la sfarsitul liturghiei, mama este cea care va tine copilul in brate pentru o ultima binecuvantare, iar nasa va intra cu cel mic in brate in casa parintilor ca semn al grijii permanente si strans legate atat pentru copil, cat si pentru parinti.
Parintii nu vor schimba copilul de hainele primite de la nasi pana a doua zi, atunci cand nasii vor veni in vizita pentru a spala copilul. Traditia spune ca nasa trebuie sa fie prima persoana care ii va face baie celui mic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu