Boli psihice teribile si mituri care le fac si mai ciudate

Dislexia. Mitul: Toti oamenii cu dislexie nu pot citi pentru ca vad literele intr-o ordine gresita. Aici sunt doua mituri de fapt. Primul e ca bolnavii de dislexie nu pot citi. Ei invata sa citeasca insa daca nu sunt ajutati, invata greu de tot si au o regresie vizibila nivel de citit si intelegere. Copiii reusesc insa sa isi mentina ritmul invatarii si isi perfectioneaza propriile tehnici de citit. Daca sunt invatati de cineva care intelege dislexia, randamentul lor e de 100%.

Celalalt mit e ca dislexia te face sa vezi literele in ordine aleatorie sau inversa. In incercarea de a intelege un cuvant, bolnavii de dislexie incurca literele si sunetele si confunda stanga cu dreapta cand le citesc, de unde si haosul total la emisia vocala. Problema reala a dislexiei e un mod unic de a gandi si nu o chestiune de procesare vizuala a informatiilor. Schizofrenia. Mitul: Schizofrenicii aud voci in mintea lor. Nu toti schizofrenicii aud voci in minte. Halucinatiile auditive sunt un lucru obisnuit pentru schizofrenici, insa mai degraba aud voci venind din obiecte din afara corpului decat din interiorul mintii. Schizofrenicii pot avea halucinatii-vad si aud lucruri care nu exista in realitate-, deziluzii-cred in idei nerealiste-, gandire aiurita, lipsa de afecte-nicio emotie vizibila si lipsa dorintei de a te misca in vreun fel. Pana la urma schizofrenia e o boala complicata cu o sumedenie de manifestari. Tulburari din spectrul autismului. Mitul: Autismul e o boala devastatoare care va impiedica orice individ sa functioneze normal in vreo societate prezenta sau viitoare. Cand auzim autism tindem sa vedem in fata ochilor copilasi care traiesc in lumea lor, arunca obiecte prin camera, nu vorbesc cu nimeni si care nu vor putea face parte dintr-o societate normala nici intr-o mie de ani. Spectrul autismului este foarte mare, asa ca sunt oameni care nu pot comunica in nici un fel cu ceilalti, insa sunt si indivizi care traiesc o viata perfect normala, productiva, dar sunt putin egocentrici. Autismul sever nu e o povara pe viata. Chiar si autistii care nu mai au nicio sansa pot duce o viata normala.

Copiii cu autism se pot vindeca si pot avea vieti perfect normale. Unele organizatii mai organizeaza sedinte speciale pentru vindecarea autismului insa chiar ele raspandesc acest mit fara sa se gandeasca la autismul foarte sever si la niste oameni care nu vor accepta niciodata terapia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu