Alertele telefoanelor fantoma

Nu e posesor de telefon mobil smart care sa nu fi trecut prin asa ceva. Auzi ca suna un telefon, zici ca e alt tau, il scoti repede din buzunar si supriza, nu e al tau. Aceste alerte false sunt semne ale unor boli neurologice dezvoltate din cauza telefonului mobil si dependentei date de el. Oamenii devin hipersensibili la un stimul-recompensa. Cei care sunt mai stabili psihic si emotional nu au astfel de manifestari si nici nu ajung la dependenta.

Femeile sunt cele care rezista mai greu la astfel de alerte false. In 2013 mai multi cercetatori au vrut sa adauge dependenta de telefoanele mobile in manualele de boli psihice, insa nu au avut succes. Totusi rezultatele studiilor din toata lumea arata clar ca putem vorbi fara sa gresim de o dependenta de smartphoneuri. Obsesia smartphonului la Seul. In 2016 Seul anunta ca numarul accidentelor provocate de smartphoneuri si dependenta de ele s-a triplat in ultimii cinci ani. Nu se stie clar cati pietoni au patit ceva, insa statisticile care implica masini sunt alarmante. Seul a lansat si o campanie intinsa pe sase luni care consta in plasarea de semne vizibile in cinci cele mai aglomerate zone ale orasului. Semnele atrageau atentia asupra pericolului privitului in ecranul telefonului mobil cat timp te deplasezi prin zone cu trafic intens.

Cu toate astea semnele nu au avut impact asupra celor care nu ridicau ochii din ecranele telefoanelor. In Coreea de Sud sunt cele mai multe telefoane din lumea, 88 dintre adulti au un device de acest fel. 15% dintre ei sunt dependenti de telefonul mobil. Primele semne ale dependentei se manifesta prin perceperea telefonului ca o extensie a corpului si prezenta nervozitatii excesive daca nu e in preajma. Unii chiar nu se spala pe corp fara telefon in mana...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu