Este o mare realizare faptul ca acum putem calatori si munci liber in alte tari, insa inainte de a face acest pas, ar trebui sa ne cunoastem si drepturile. De exemplu, un drept pe care locuitorii din spatiu UE il au este sa raman in continuare asigurati in cadrul sistemului de securitate al tarii de origine, chiar daca lucreaza in alta tara din UE, dar doar pe o perioada de maxim 2 ani. Astfel, in acest caz, acesti lucratori sunt considerati lucratori detasati. Pentru a fi in continuare asigurati, este nevoie de eliberare formular A1.
Ce este acest formular? Formularul A1 (fostul E101) este un atestat privind legislația aplicabilă, care confirmă faptul că vă achitați contribuțiile sociale în altă țară din UE, dacă sunteți detașat sau lucrați în mai multe țări în același timp. Formularul A1, care conține noile reglementari europene privind detașarea muncitorilor pe teritoriul UE, se aplică de la jumătatea anului 2010, până atunci fiind în vigoare formularul E101.
Față de E101, Formularul A1 definește mai bine zonele transfrontaliere, dar și limitează utilizarea muncitorilor transfrontalieri doar pentru cazurile în care aceștia pot face naveta către statul de reședință zilnic sau cel mult săptămânal – acest lucru se întâmplă după ce s-au descoperit cazuri în care angajatorii români, interpretând eronat reglementările europene din E101, ofereau salariul minim pe economie din România pe perioada detașării în alte țări europene. Astfel, formularul A1 a înăsprit mai mult regulile, dar le-a făcut și mai clare: o persoană trebuie să plătească taxele și contribuțiile în statul UE în care lucrează.
Exista insa si exceptii care permit plata taxelor in statul de resedinta si la nivelul taxelor de acolo, iar aici intra posesorii formularului portabil A1, muncitorii transfrontalieri si muncitorii implicati in montajul unor piese sau utilaje, cu conditia ca perioada de montaj sa nu fie mai mare de 8 zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu