Oameni mai sanatosi. Moartea Neagra a fost o pandemie violenta care a facut nu mai putin de 75-200 de milioane de victime, izbucnind pe undeva pe la 1347. Raspunzator de aceasta pandemie a fost yersinia pestis, care, desi mic si inofensiv, a decimat populatia din zonele in care a aparut infectia. Cu toate astea, populatia, atunci cand se confrunta cu o boala, evolueaza. Variantele unor gene ii ajuta pe unii oameni sa lupte mai eficient impotriva bolilor, fiind avantajati fata de cei care nu le poseda.
Acesti oameni au tendinta sa aiba si mai multi copii decat cei care nu au genele benefice, proces care poarta numele de selectie pozitiva, genele pozitive persistand de-a lungul timpului in timp ce acelea mai slabe dispar. Studii recente au demonstrat ca descendentii europenilor care au supravietuit ciumei au gene alterate care-i fac mai rezistenti la o astfel de boala. Asa se explica de ce europenii raspund diferit fata de alte populatii la anumite boli care tind sa afecteze sistemul imunitar. Un sistem de trei gene specifice sistemului imunitar produc o proteina care lupta cu cele mai acerbe bacterii existente la ora actuala. Moartea Neagra este posibil sa fi fost un laborator natural de selectie a speciei umane si de depistare a celor mai slabi. Cercetari facute pe niste ramasite umane dintr-un cimitir londonez au relevat faptul ca toti cei care au trait si au facut fata ciumei aveau sanse sa traiasca mai mult si risc foarte scazut de a muri la orice varsta, comparativ cu cei care au trait dupa ce epidemia de ciuma trecuse.
Inaine de ciuma, doar 10% din populatie se astepta sa apuce 75 de ani, dar dupa ciuma, procentul a crescut la 20%. Dieta mai buna si modificarile legate de biologia umana le-a permis europenilor care au trecut de aceasta epidemie sa traiasca mai mult decat orice populatie de pe glob. Se pare ca vorba ce nu te omoara te face mai puternic s-a adeverit…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu