Engleza ca limba predominanta. Literatura a facut un salt urias dupa Moartea Neagra. Moartea calugarilor care copiasera manual orice manuscris i-a facut pe europeni sa isi doreasca niste copii mai bune ale cartilor. De aici si pana la aparitia presei de printare nu a fost decat un pas. Dintr-odata Europa era invadata de carti.
Universitatile locale au aparut tot din cauza temerilor legate de drumurile lungi si expunerea la ciuma. Profesorii care vorbeau latina au murit asa ca locul lor a fost luat de altii care au fost adusi din zone unde engleza era limba principala. Limbile autohtone au inlocuit imediat latina, insa problema inaccesibilitatii cartilor de medicina, de exemplu, era una destul de spinoasa. In Anglia, declinul latinei a avut un punct critic in 1362, cand engleza a devenit limba oficiala. Din 1385 engleza a ajuns si in scoli, iar astazi a ajuns sa se vorbeasca aproape oriunde pe glob.
Sfarsitul feudalismului. Feudalismul a fost o perioada in care vasalul putea folosi pamantul doar daca se supunea stapanului. Societatea medievala era stratificata in trei clase principale: clericii, nobilii si cavalerii si cei care munceau, iobagii. Iobagii erau mereu cei folositi la tot felul de munci de catre boieri si cei care aveau foarte multa putere. Sistemula acesta feudal plin de obligatii a fost intors pe dos de Moartea Neagra. Recoltele au ramas abandonate, campurile goale, si asta pentru ca au murit foarte multi dintre cei care le lucrau. Boierii erau disperati sa gaseasca pe cineva care sa le lucreze pamantul. In schimbul serviciilor, oamenii au cerut mai multi bani si tratamente mai umane, mai mult confort. Pentru prima data, ei dictau conditiile in care vor munci.
Nobilimea incepea sa piarda din puterea avuta odinioara. De-a lungul deceniilor urmatoare, nobilimea si sefii statului au incercat in nenumarate randuri sa impuna legi care sa restabileasca starea de fapt de dinainte de instalarea Mortii Negre, insa nu au reusit. Structura societii medievale era schimbata pe vecie. Mobilitatea sociala, locurile de munca nou create si libertatea celor care lucrau pamanturile au fost pasi firesti catre o societate moderna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu