Stresul poate fi nociv atat pentru mame cat si pentru copii

Astazi, se pare ca unele dintre aceste obiceiuri au o baza reala. NormanGeshwind de la Harvard Medical School, unul dintre cei mai mari specialisti pe plan mondial, a redat credibilitatea stiintifica acestor obiceiuri din trecut. in opinia acestui om de stiinta, starea de spirit a mamei poate influenta constructia celulara a fatului in curs de dezvoltare. in mod special o situatie de stres, care poate aparea ca urmare a unor emotii violente (in sens negativ sau pozitiv) sau a unor obiceiuri daunatoare (culcatul tarziu seara, folosirea exagerata a masinii, munca in exces ...), introduce in circulatia sangvina substante periculoase pentru mama si pentru copil.

Norman Geshwind sustine ca aceste substante (de exemplu, adrenalina) ar avea un efect important asupra sistemului nervos central al fatului, acesta fiind predispus ca in anii urmatori sa inregistreze unele tulburari de comportament.S-a descoperit recent ca vulnerabilitatea la atacuri cardiace nu se datoreaza numai modului de alimentatie zilnica, ci chiar calitatii hranei primite in perioada intrauterina si in prima perioada a copilariei. Studii intreprinse la Centrul de epidemiologie a mediului de la Medical ResearchCouncil din Londra au dus la concluzia ca o hrana deficitara in primii ani deviata, atat in perioada intrauterina, cat si imediat dupa nastere creeaza conditii pentru aparitia, chiar si la zeci de ani dupa aceea a unor afectiuni cardiace.

Desi alte componente ca fumatul sau deprinderi alimentare nerecomandabile la varsta adulta pot avea o anumita relevanta, bolile se cuibaresc intr-un organism deja predispus la aceasta din cauza actiuniiunor factori biologici care dateaza din primele clipe de viata. Toate acestea nu inseamna ca viitoarea mama trebuie sa se simta intru totul raspunzatoare pentru sanatatea fizica si mintala a copilului sau (culpabilizandu-se daca se intampla ca la un moment dat lucrurile sa nu mearga asa cum era de asteptat). Traim intr-o lume plina de contradictii, in care nici macar indivizii cei mai fragili (cum sunt tocmai femeile insarcinate si copiii) nu sunt feriti de zgomote, poluare si diferite alte tareale unei societati preocupate in primul rand de eficienta si productivitate. Ceea ce poate face o femeie atunci cand isi da seama ca asteapta un copil este sa fie constienta de existenta unor factori care pot influenta negativ sanatatea sa (si, in consecinta, pe aceea a copilului) si sa incerce sa-i transforme in limitele posibilitatilor de care dispune.Nu este vorba despre mutarea intempestiva undeva la tara, de renuntarea la miscare si la locul de munca. Schimbarile radicale, ingrijorarea si renuntarile sunt deja, prin ele insele, stresante si negative, asa incat trebuie evitate.

Este vorba, insa, de a opera unele mici modificari in stilul de viata, ele putand fi considerate mai apoi adevarate puncte de plecare pentru tot atatea cuceriri pe planul bunastarii fizice si psihice. Prin urmare, o plimbare printr-un parc in locul gazelor de esapament si zgomotelor de pe o strada principala (aerul este si el un aliment!), esente aromatice pe post de aspirina ca sa puna capat unei raceli, alimente sanatoase si bogate in factori vitali…acestea sunt benefice pentru mame si copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu