Comportamente bizare ale animalelor pe care nu le putem explica

Rinocerii calariti de genetii. Genetii sunt niste animalute micute ca o pisicuta, din Africa. Sunt solitari, nu prea le place socializarea si isi petrec majoritatea timpului stand si numarand stelele si buruienele de pe langa ei. Insa la o gradina zoologica din Africa de Sud, genetii au trecut la treaba si la… turism. S-a observat ca anumite exemplare se aseaza pe ceafa rinocerilor si pornesc la o plimbarica de amuzament. Nu prefera numai rinoceri, poate sa se urce pe orice alt animal care seamana cu rinocerul, tauri, insa nu prea stie nici unde merge, nici de ce merge, doar merge sau ii place sa stea in spatele cuiva puternic.

Nu au nici un beneficiu de pe urma plimbarii, doar se relaxeaza in cea mai neobisnuita maniera. Lacrimi de crocodil. Sunteti familiarizati cu expresia „a plange cu lacrimi de crocodil”, adica a-ti pune o masca si a te preface ca-ti pare rau ca a plecat soacra, asta pentru ca un crocodil nu prea plange. Unii au venit si cu ideea trasnita ca animalele plang cand mananca pentru ca le e mila de prada. Cea mai veche referire la lacrimile de crocodil apare intr-un text de pe la 1400, in care se dezbate tendinta crocodililor de a plange exact ca oamenii. A demonstra ca un crocodil plange cu lacrimi e foarte greu, pentru ca un crocodil mananca in apa si sta in apa, asa ca n-ai cum sa vezi lacrimile. Au existat si cercetatori nebuni care au pus ceapa in ochii bietelor animale pentru a le face sa planga, insa crocodilii, ghiciti?, nu au plans. Aligatorii, rudele lor, plang de mama focului in schimb, atunci cand mananca, nu se stie sigur de ce, insa.

Este mai degraba un fenomen psihologic la mijloc. Lacrimile apar din cauza zgomotelor pe care le fac animalele cand mananca prada, aerul captat in interiorul craniului trebuind sa iasa cumva, sa se elibereze presiunea. Lacrimile pot fi si un mijloc de aparare, asa cum se intampla in cazul oamenilor, mai ales in timpul prinderii prazii. Ca sa putem sa vedem clar ce se intampla cu crocodilii, trebuie sa-i invatam sa manance pe uscat, insa nu prea se pune nimeni cu o masina de ucis, cum e crocodilul sau rudele sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu