Mistere fascinante ale vietii pe care oamenii de stiinta nu le pot explica

Vacile sunt mereu cu fata spre nord sau spre sud atunci cand pasc. Cei mai multi oameni nu prea stau sa se gandeasca mult la pascutul vitelor, insa cand oamenii de stiinta au cercetat comportamentul lor cu ajutorul a mii de poze de pe Google Earth au sesizat un lucru de detaliu pe care nu l-au luat in serios de milenii: vacile stau in timpul pascutului pe directia polilor magnetici, indiferent ca se odihnesc sau mananca ceva iarba.

Aceasta orientare ramane consistenta indiferent de vant sau de alti factori naturali si nimeni nu stie de ce. In vreme ce se cunoaste deja ca multe animale detin o busola interna care le ajuta sa se deplaseze in functie de magnetismul pamantului, a fost prima data cand s-a descoperit un asemenea comportament la mamifere mari. Si mai ciudat este ca, cu cat se afla mai aproape de poli, cu atat se orienteaza mai greu. Nu se stie exact daca e vorba doar de un comportament setat pentru a se feri de pradatori sau se intampla ceva cu busola lor interna, insa se pare ca acest lucru este intalnit la vaci de pe sase continente, deci nu este ceva de moment sau care apare doar in anumite zone, la anumite exemplare.

Fenomenul are efecte si asupra agriculturii si productiei, pentru ca vacile ar putea sa stea in directia est-vest, insa nimeni nu garanteaza ca acestea nu se vor reorienta catre nord-sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu