De ce este important jocul in viata celor mici?

Jocul are un rol extrem de important in viata celor mici, acestia din urma dezvoltandu-se prin intermediul jocului. Fie ca este vorba de joaca cu jucarii, sau de jocul cu parintii si alti copii, dezvoltarea celor mici, prin intermediul jocului, este foarte de importanta. Atfel spus, jocul este viata copiilor.

Jocul ii ajuta pe cei mici sa descopere lucruri noi, sa-si dozeze atentia si concentrarea, sa-si dezvolte imaginatia, sa-si construiasca propria personalitate. Pe langa toate aceste calitati, jocul este considerat principala activitate cu rol primordial in dezvoltarea si educarea copiilor si are, de asemenea, un rol pozitiv in relaxarea acestora. Dezvoltarea sociala, dezvoltarea emotionala, dezvoltarea psihica si cognitiva a celor mici sunt influentate de joc, acesta din urma fiind crucial in dezvoltarea normala a celor mici.

Copiii care se joaca in parc cu alti copii de varsta lor, copiii care, zi de zi, sunt personajele unor jocuri inventate de ei sau impreuna cu parintii au un grad mai mare de relaxare, dorm mai bine si sunt mult mai veseli. Mai mult decat atat, jocul copilului satisface necesitatile principale ale acestuia: necesitatea de a se misca, de a crea si inventa, de a fi acceptat, de a-si satisface curiozitatile si, nu in ultimul rand, de a distruge. Este adevarat ca ultima necesitate (aceea de a distruge) este greu de inteles, mai ales de parinti, insa aceasta exprima spiritul de cercetare al copilului. Independenta, creativitatea, originalitatea, spiritul de initiativa, curajul, curiozitatea sunt cateva din aspectele pe care cei mici si le asuma si le dezvolta prin joc. Copiii au nevoie de jucarii, de instrumente de distractie, cu ajutorul carora sa-si construiasca propriul univers, prin joc.

Faptul ca se plictisesc rapid de anumite jocuri sau jucarii este un lucru pozitiv... cei mici evolueaza, constientizeaza anumite aspecte, fac conexiuni si isi doresc sa evolueze, prin intermediul altor si altor metode de joaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu