Cat de importanta este energia solara?

Epuizarea resurselor neregenerabile precum petrol, gaz si carbune este un subiect tot mai intens dezbatut in ultima perioada, iar necesitatea de a gasi resurse noi, regenerabile, de energie este din ce in ce mai imperioasa. Vorbim despre energie solara, energie eoliana si energie geotermala, resurse care castiga la capitolul popularitate, insa poate ca cel mai intens discutata este energia solara, datorita producerii de energie termica prin panouri solare si de energie electrica prin panouri fotovoltaice.

Energia solara este o sursa de energie aflata la indemana oricui si este disponibila din abundenta. Desi Soarele se afla la o distanta de 150 de milioane de km de Pamant, dureaza aproximativ 8 minute pentru ca lumina sa parcurga aceasta distanta. Energia solara, compusa din caldura si lumina de la soare, poate fi captata cu ajutorul panourilor fotovoltaice si solare, prin fotosinteza artificiala, arhitectura solara si electricitate termo-solara. Tehnologia solara poate fi activa sau pasiva, iar panourile fotovoltaice si cele solare se incadreaza la categoria tehnologii solare active, in timp ce arhitectura solara include construirea de interioare care sa permita o folosire cat mai favorabila a luminii solare. Energia solara este la fel de benefica si pentru horticultura si agricultura.

Specialistii din acest domeniu folosesc de exemplu sere pentru a transforma lumina in caldura, ceea ce le permite sa obtina anumite recolte pe tot parcursul anului. De asemenea, energia solara actioneaza favorabil si in agricultura traditionala, influentand ciclurile de plantare. Energia solara este recunoscuta la nivel foarte larg ca fiind viitorul surselor alternative de energie, fiind complet nepoluanta si contribuind, de asemenea, la combaterea efectului de sera creat prin folosirea combustibililor fosili. O veste imbucuratoare este aceea ca datorita noilor tehnologii aflate in plina dezvoltare, energia solara ar putea fi mult mai accesibila, din punct de vedere al costurilor sistemelor de captare a acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu