Simboluri cunoscute, dar care s-au pierdut

Stalpii de la intrarea la frizer. Stalpii originali sunt vopsiti cu rosu si alb. Rosul simbolizeaza sangele, bandajele sangerii. De-a lungul istoriei, clientii se asteptau ca frizerii sa faca mai mult decat sa tunda sau sa barbiereasca. Multi erau si chirurgi si operatiunile lor includeau si foarte mult… sange, evident. Oamenii credeau ca pot scapa de boli daca sangereaza iar tehnica era una foarte sangeroasa si mizerabila.

Frizerii tamponau rana deschisa de unde curgea sange cu servete albe, apoi le atarnau afara ca pe o forma bizara de divertisment. Daca era vant puternic, servetele cu sange ajungeau pe stalpi, de unde si simbolul actual. Semnul OK. OK inseamna, in acceptia generala, sunt in regula, in regula, sunt de acord cu… Insa trebuie sa aveti grija unde-l folositi pentru ca in multe tari nu are o conotatie atat de pozitiva. In multe tari, nu prea inseamna nimic. In multe tari europene, simbolul e ofensator, insemnand ca persoana spre care se indica e „zero”.

Mai rau, in unele tari mediteraneene si din America de Sud semnul este un simbol pentru… anus. Cu toate acestea, simbolul are si o puternica conotatie pozitiva, mai veche. Este un „mudra”, un gest ritual din budism si hinduism. Mai precis, e Vitarka mudra, mudra discutiei. Simbolistica sa este legata de invatare si motivare. Multe artefacte budiste, vechi sau noi, il infatiseaza pe Buddha facand acest semn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu