Sindromul savantului si cateva povesti de viata uluitoare

Leslie Lemke. Lemke s-a nascut cu afectiuni grave la nivelul creierului, cu glaucom, care l-a transformat in nevazator, si cu paralizie cerebrala. Dupa sase luni, mama sa a hotarat sa-l dea spre adoptie si sa scape de el. O asistenta medicala l-a adoptat si l-a ajutat sa se dezvolte asa cum putea, insa fara a putea sa raspunda la vreun stimul extern.

Desi putea balbai ceva pe la doi ani, din cauza paraliziei cerebrale a devenit complet tacut. La sapte ani viata avea sa i se schimbe radical. Mama sa adoptiva i-a luat un pian-desi e total inexpresiv, fara nicio emotie si tacut, cand se vedea in fata pianului devenea alt om. La 34 de ani, dupa o evaluare psihiatrica riguroasa s-a constatat ca, printre altele, avea ecolalie si retard mintal moderat-sever, iar la nivel mintal, avea gandirea unui baietel de sapte ani. Cu toate astea, Leslie poate canta la vreo 12 intrumente si isi poate aminti perfect orice bucata muzicala pe care a invatat-o-odata a auzit o bucata dintr-o opera pentru 45 de minute, la radio si a reusit sa o cante perfect la pianul sau.

Jonathan Lerman. Tradus literalmente, numele sau inseamna „idiotul invatat”, ceea ce e o descriere lipsita de acuratete a unui savant genial, cu autism, dar cu un IQ de peste 150! Acum in varsta de 24 de ani, Lerman a inceput sa deseneze portrete de carbune cand avea doar 10 ani. Pana la 14 ani, operele sale au aparut la galeriile de arta din New York si s-au vandut cu peste 1.200 de dolari. Cand era micut, Lerman era prea tacut, asa ca mama lui l-a dus la doctor, unde a fost diagnosticat cu autism. Desi nu putea comunica in mod normal, abilitatea artistica i-a permis sa se exprime prin intermediul unui mediu vizual. Arta sa ar putea fi considerata uimitoare chiar si pentru o persoana sanatoasa, fara nicio dizabilitate.

Tom Wiggins. Cu totii cred ca am auzit de povestea incredibila a geniului muzicii clasice, Mozart, care, ascultand un cantec interpretat de tatal sau, pe cand avea doar patru ani, a reusit sa-l redea perfect la pian. Insa pun pariu ca nu stiti ca in 1892, un nevazator de 13 ani, pe nume Tom Wiggins, atinsese aceeasi performanta, insa cu doua melodii in acelasi timp. Nascut sclav, abilitatile sale au fost descoperite de stapanul sau alb, care l-a purtat prin sudul USA si a castigat cu el in jur de 18.000 de dolari pe an. In curand, Tom avea sa devina o adevarata senzatie, dupa ce a reusit sa invete sa repete orice fel de sunet auzea, indiferent ca era uman, non-uman sau animal. Credeti sau nu, Tom putea sa cante cu spatele la pian, putea interpreta cu o mana o melodie, cu alta alta melodie si o a treia melodie sa o cante cu voce tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu