Lucruri despre memorie pe care le-am interpretat gresit

Stim de unde vin amintirile?! Desi nu suntem convinsi de acuratetea amintirilor noastre, putem jura ca stim de unde vin, cum se formeaza – stim de unde „ne-a venit”, cine ne-a indus-o, in ce context. Adevarul e ca le putem incurca fara sa fim constienti de acest lucru. Exista chiar si o denumire stiintifica pentru acest „talmes-balmes”: confuzia sursei. Vi s-a intamplat cu siguranta sa spuneti cuiva ceva si sa vi se raspunda ca acea persoana v-a spus informatia respectiva prima data. De multe ori se ajunge si la cearta pentru ca nu prea iti vine sa crezi ce auzi din gura prietenului.

Confuzia sursei poate duce la aparitia amintirilor false. Fara contextul original al sursei si amintirea exacta a sa, detaliile se schimba rapid, mai ales daca mai apar informatii noi despre eveniment si tot se schimba totul in jur. La nivel subconstient, schimbarile continua pe masura ce evenimentele se deruleaza si au legatura cu sursa primara a informatiei. Cu cat amintirea primara este mai clara sunt sanse mai mari sa fie pastrata si sa revina in memoria de scurta durata. Memoria noastra stie diferenta dintre fantezie si realitate. Implantarea amintirilor false este foarte usoara, la fel de usoara fiind si alterarea accidentala a acestora. Din punct de vedere moral si etic, nu s-au acceptat studiile prin care implantarea amintirilor false sa fie posibila, fara ca subiectii sa le respinga. Siguranta amintirilor pe care fiecare le detinem este data de familiaritatea si detaliile pe care fiecare, in mod subiectiv, le percep si le simtim ca fiind „interioare”. Exista insa pericolul sa ne cream amintiri false fara sa vrem fara interventie din afara, fara agenti externi care sa contribuie la formarea lor. Fenomenul poarta numele de „inflatia imaginatiei” si se bazeaza pe studiile Elizabetei Loftus asupra amintirilor false.

Imaginarea unui eveniment poate duce la aparitia unei amintiri false, oamenii crezand ca li s-a intamplat cu adevarat. Rezultatele s-au bazat insa pe studii facute pe copii, care, din cauza dezvoltarii insuficiente, nu au cum sa se fereasca de confuzia sursei despre care am discutat anterior. Daca evenimentele erau credibile, oamenii nu cadeau in capcana amintirii false. Avertizarea subiectilor asupra implantarii unei amintiri false nu a avut nici un efect in privinta rezultatului. Asadar, memoria inca este un ceva despre care mai avem muuulte de invatat…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu