Adevaruri uluitoare despre structura Pamantului

O salba de munti vulcanici care inconjoara lumea. Undeva in ocean, feriti de privirile oamenilor, se afla o multime de „munti” vulcanici, aparuti din cauza eruptiilor vulcanice insotite de iesirea la suprafata a lavei bazaltice care sta ascunsa intre placile tectonice ale pamantului. Asa ia nastere cea mai tanara scoarta a pamantului din litosfera. Intinzandu-se pe mai bine de 60.000 de kilometri, lantul muntos de origine vulcanica este cea mai mare descoperire geologica de pe Pamant. Comparativ, Anzii din America de Sud au doar 7.200 kilometri lungime. Activitatea din zona formatiunilor geologice oceanice este destul de intensa in tot timpul anului.

De exemplu, cand oceanul ingheata apa intra prin bresele din muntii vulcanici si se incalzeste pana la 400 de grade Celsius si explodeaza, ajungand la intaltimi de peste cateva sute de metri, culoarea fiind una gri spre negru din cauza mineralelor bazaltice. Activitatea vulcanica de pe Terra apare in cele mai multe cazuri in aceasta zona ciudata situata de-a lungul Terrei. Descoperirea lantului muntos vulcanic a avut loc de abia in 1950, asa ca prea multe despre ce se afla sub apele involburate ale oceanului nu ses tie. Focul rezista in conditii de ger extrem. In Antarctica, vantul extrem de puternic si uscaciunea determina focul sa se raspandeasca imediat. A urma norme stricte de securitate este responsabilitatea fiecaruia. Un foc deschis poate insemna pierderea hranei si adaposturilor. Este imposibil sa stingi focul cu apa in Antarctica pentru ca apa va ingheta in furtun. Electricitatea statica e si mai periculoasa.

Umiditatea foarte slaba si vanturile puternice cresc puterea electricitatii statice incat poate „praji” o cladire intreaga. Oamenii s-au obisnuit totusi sa nu atinga obiecte metalice direct pentru a nu se electrocuta. O singura scantei de la electricitatea statica poate produce un incendiu si o explozie. Electricitatea statita distruge electronice, electrocasnice, playere, camere video. Langa telefoane si tastaturi trebuie puse „impamanteniri” pentru a se evita orice scurtcircuitare sau explozie a aparatului ori electrocutare. Si daca toate astea nu erau suficiente, mai e si Muntele Erebus, un vulcan activ care se afla sub gheturile Antarcticii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu