Campulung, oras de munte..

In orasul in care am locuit o vreme exista o vorba: “Campulung, oras de munte, bani putini si..fete multe”. Acest oras care are undeva la zece mii de locuitori se gaseeste la baza Carpatilor Meridionali, in judetul Arges. E la vreo ora de mers cu masina din Pitesti. Pasionatii de istorie sigur il stiu pentru ca a fost prima capitala a Tarii Romanesti acum multa, multa vreme. Dar in afara de asta n-a avut si nu are absolut nimic special.

A, si iubitorii de literatura se poate sa fi auzit de Campulung pentru ca este mentionat in romanul ‘Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi’ al lui Camil Petrescu. Bine, se poate mentiona arhitectura din centru care si-a pastrat aspectul din secolul XIX si este plina de detalii minunate. Dar pe langa asta, nimic. Este un oras mort de la desfiintarea uzinei ARO care exista candva acolo, piata de munca este inexistenta, singurele locuri de munca existente sunt ca si barman in carciuma sau chelner la unul din cele doua pub-uri in care se aduna toti tinerii in weekend-uri. Orasul nu are mall, cinema, magazine de firma si, mai nou, nu are nici parcuri! Acum trei ani s-a stabilit sa se inchida cele doua parcuri care existau in oras pentru a fi renovate complet. Bineinteles, acum sunt doar niste portiuni de teren plin de noroi si buruieni. Nu stiu daca primarul orasului, Calin Andrei, a fost anchetat pentru acest lucru sau pentru alte fraude, insa e clar ca in Campulung organizarea este absenta de foarte multa vreme. Si pe cat de mic, pe atat de periculos este sa umbli noaptea chiar si prin centrul orasului. Aici intreaga zona este dominata de oameni care practica activitati ilegale.

Desi am stat o perioada considerabil de mare acolo, nu stiu daca intr-adevar cineva ti-ar face vedea daca te-ar vedea singurica pe strada la doisprezece noaptea. Dar nici n-am vrut sa ma risc sa aflu. Cam asa se prezinta in mare orasul din care toata lumea abia asteapta sa scape, si aici ma refer la generatiile tinere. Campulung, oras de munte..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu