De ce se utilizeaza cablu FTP cu sufa pentru realizarea retelei de date exterioare?

Cele mai cunoscute variante de cablui pentru realizarea unei retele de date sunt cablurile UTP si FTP. Totusi, UTP se utilizeaza pentru interior, in timp ce cablul FTP se utilizeaza la realizarea segmentelor de retea din exterior. Intrebarea este de ce, avand in vedere ca la exterior ambele cabluri par a fi identice. Interiorul face diferenta.

Cablul FTP se utilizeaza in exterior datorita constructiei interioare

Cablul FTP este in mare parte un cablu UTP, totusi la interior exista ceva care face diferenta si care aduce un plus cablului FTP. Acesta este un cablu rasucit (in termeni tehnici, torsadat) in pereche, fiind realizat din cate 4 perechi de fire, diferenta fiind facuta de folia de izolare a conductorilor. Tocmai aceasta ecranare este cea care recomanda acest cablu pentru constructia retelelor de date, dar si de telefonie exterioare. Ecranarea ajuta la izolarea de interferentele exterioare, precum zgomotul din zonele aglomerate, dar si asupra intemperiilor, precum vant puternic. Sunt mai multe categorii de cablu FTP, dar in ultima perioada se recomanda FTP cat. 7 tocmai pentru ca dispune de ecranare superioara, dar si de faptul ca lucreaza cu frecvente de pana la 250 MHz, rezultand transfer de date extrem de rapid.

Cablu FTP cu sufa – pentru un plus de rezistenta mecanica

Ecranarea este ideala pentru a impiedica interferentele exterioare ce pot afecta transferul de date. Dar pentru ca este un cablu de exterior, un plus de siguranta nu strica niciodata, de aceea varianta de cablu FTP cu sufa este cea mai des utilizata. Datorita sufei interioare rezistenta mecanica este mult imbunatatita. Chiar si in conditii de vreme severa, cablul se afla in siguranta, oferind stabilitate retelei de date. Acum stiti de ce un tip de cablu se utilizeaza in interior, si de ce cablul FTP este indicat pentru reteaua de exterior. Foarte important ca aceste aspecte sa fie respectate si de catre firma de internet pe care ai ales-o pentru a dispune de servicii de calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu